Втори ден Пловдив дегустира младо вино
Втори ден Пловдив дегустира младо вино / Дарик архив

И днес продължава фестивалът „Дефиле на младото вино“. Организаторите са се погрижили 32-ма водещи винопроизводители от цялата страна да участват със своите млади вина в осмото издание на празника. Припомням, че традиционно събитието се провежда последните петък, събота и неделя на месец ноември.

Откриването на Дефиле на младото вино беше със специалното участие на виртуоза Теодосий Спасов вчера от 14.00 часа на ул. "Съборна" срещу храма "Успение Богородично". Преди това имаше Дионисиево шествие, съпровождано от фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Дегустациите на над 200 вида млади вина се случват на 12 емблематични места в Стария град – галерии, музеи и ресторанти.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина ще бъдат раздадени на специална церемония по време на „Вечер на майсторите на виното“, която ще се състои довечера.

Преди това пловдивчани и гостите на града могат да посещават кулинарните работилници, наслаждавайки се на вино и храна. Ще бъдат връчени бронзов, сребърен и златен Дионис, а ако има вина, които надхвърлят 88 точки, ще получат и платинен.

Освен от цялата страна, гости вече пристигнаха и от чужбина.

Дефиле на младото вино се организира от Съвета по туризъм и община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии.