Бежанският лагер в Харманли ще приема само семейства
Бежанският лагер в Харманли ще приема само семейства / Областна администрация-Хасково

До края на годината бежанският лагер в Харманли ще стане от семеен тип. Това обяви преди минути премиерът в оставка Бойко Борисов, който днес отново посети приемателния център. Идеята е в лагера да бъдат настанявани само сирийски семейства, и то не повече от 300 души.

Бежанският лагер в Харманли ще приема само семейства
netinfo

Голяма част от мигрантите създали напрежението вчера ще бъдат премесетни във фургони край границата и далече от населени места. Плановете са преместването да стартира от следващата седмица.

Премиерът в оставка днес съобщи,и че основният организатор на безредиците в лагера в Харманли е задържан. Той ще бъде незабавно изведен от страната, увери Борисов, като посочи, че лицето не е от сирийски произход. „Имайте в предвид, че дори са били бити афганистанци и сирийци, които не искат да участват в погрома", отбеляза той.

Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

По думите на премиера, докато се намери начин мигрантите, които нарушават обществения ред, да бъдат изведени от страната, те ще бъдат настанявани на места, където да могат да бъдат охранявани по начина, по който се охраняват хора, неспазващи обществения ред и правилата във всяка демократична държава.

„До четвъртък ще бъдат завършени всички съоръжения, за да можем да изолираме тези, които не искат да спазват правилата, близко до самата граница. Разпоредил съм 24 часова работа на фирмите. Намерили сме законова форма, под която да им се плати", посочи премиерът в оставка.