Пробация за побойник, нападнал полицаи
Пробация за побойник, нападнал полицаи / Дарик - архив

Обвиняем за нападение над полицаи се призна за виновен и сключи споразумение с прокурор при Районна прокуратура – Бяла Слатина. Случаят станал на 17.08.2016 год. в с. Галиче. Обвиняемият Св. Гинов заплашил с цинични думи служителите към отдел „Криминална полиция” при ОД на МВР – Враца и употребил сила като нанесъл удар с ръка на дясното рамо на полицай в група „Охранителна полиция” към РУ - Бяла Слатина, с което му причинил лека телесна повреда.

С тази проява на агресивно поведение той целял да ги принуди в качеството им на органи на властта да пропуснат нещо по служба, а именно да не изпълнят служебните си задължения, свързани с охранителна дейност по опазване на обществения ред и контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната.

Съдът одобри сключеното споразумение и предложение за налагане на наказание „Пробация“. За период от шест месеца Гинов е задължен да се явява и подписва в пробационната служба два пъти седмично, периодично да се среща с пробационен служител, както и да бъде включен в програма за обществено въздействие. Той е длъжен да заплати 710 лв., представляващи разноски по делото.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.