Новият руски посланик се шегува: Дойдох в България и правителството подаде оставка
Новият руски посланик се шегува: Дойдох в България и правителството подаде оставка / снимка: Дарик Варна

Дойдох преди месец в България и правителството си подаде оставка, но вината не е моя, заяви в шеговит тон руският посланик Анатолий Макаров във Варна. Той добави, че това е предизвикателство за него и ще работи с новия президент Румен Радев.

Морската столица е първият български град, който Макаров посещава след началото на своята дипломатическа мисия в средата на октомври. По време на визитата си той се срещна с кмета на града Иван Портних и присъства на церемония по предаване на учебния военен кораб „Перекоп” от Черноморския флот на Русия, чийто ремонт беше извършен в КРЗ „Флотски арсенал”. Макаров не даде конкретен отговор дали заводът ще получи нови договори за ремонт на руски кораби.

„Това е вторият кораб, ремонтиран през последните години. Разбира се, всички чакат в завода нови поръчки. Там работят около 1000 души, т. е. 1000 семейства се издържат. Надявам се, че сътрудничеството ни ще е дългогодишно”, заяви Макаров.

Посланикът отчете 30 % ръст на руските туристи през последната година и определи Варна като атрактивна дестинация за неговите сънародници.

По време на срещата му с Иван Портних е било обсъждано възстановяване на връзките между Варна и побратимените й градове Новосибирск и Новоросийск.

„През следващите две години предстоят редица прояви, с които ще бъде отбелязана 140- годишнината от Освобождението на България от османско иго. Те ще се проведат с нашето активно съдействие и съвместно с Община Варна”, каза още дипломатът.

Иван Портних изрази очаквания, че ръстът на руските туристи ще се запази и през следващата година.