Какво е причината за катастрофата на сондата Скиапарели на Марс?
Какво е причината за катастрофата на сондата Скиапарели на Марс? / netinfo

Италианската космическа агенция обвинява румънска компания за катастрофата със сондата "Скиапарели" на Марс на 19 октомври, съобщават румънските агенции Аджерпрес и Медиафакс.

След отправените обвинения, Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че дефектен сензор изглежда е причинил катастрофата на спускаемия модул от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс".

Скиапарели е направил плитък кратер, когато се е разбил на Марс (СНИМКИ)

ЕКА обяви предварителни заключения от разследването на аварията. Установена е грешка в инерциално-измервателния блок, който е измервал ъгловите скорости. Скоро след отварянето на парашута на модула на височина 12 километра при скорост 1730 км/ч, системата за управление е получила неверни данни. "Тази грешна информация е довела до неправилно изчисление на височината на апарата - тя се оказала отрицателна, под нивото на повърхността!", отбелязаха от ЕКА. В резултат на тези действия парашутът е бил разтворен, заработили са спирателните двигатели на "Скиапарели" и са се включили редица "наземни" прибори, все едно, че апаратът вече е кацнал на Марс. На практика той се е намирал на височина 3,7 километра.

ЕКА обяви тези данни, след като Италианската космическа агенция отправи обвинението, че най-важните тестове - тези за симулация на навлизането в атмосферата, са били възложени на организация, която "не е била достатъчно компетентна". Става дума за румънската компания "Арка спейс", със седалище в Лас Крусес (САЩ).

Защо се провали кацането на "Скиапарели" на Марс?

Директорът на "Арка Спейс" Думитру Попеску заяви, че "Италианската космическа агенция трябва да внимава, защото ако няма доказателства за своите твърдения, ще трябва да плати". "Ние сме спокойни, направихме всичко възможно: за онзи тест би трябвало да летим твърде близо до руската база Севастопол. Русия тъкмо беше окупирала Крим и рискувахме да предизвикаме конфликт между Руската федерация и НАТО", заявил Думитру Попеску пред италианско издание в отговор на обвиненията.

Агенция Аджерпрес информира, че Думитру Попеску е създал "Арка спейс" като неправителствена организация през 1999 г. и е привлякъл вниманието на обществеността с участие в конкурса на Гугъл за луноход през 2011 г.

„ЕкзоМарс" пусна апарат към Червената планета (СНИМКИ/ВИДЕО*)

През 2014 г. Думитру Попеску се преместил от Румъния в Ню Мексико (САЩ), където продължава да развива компанията.

Пълна информация за катастрофата на "Скиапарели" ще бъде оповестена в началото на 2017 г. след независимо разследване, заяви директорът на ЕКА Дейвид Паркър.

Източник: БТА