Премиерът на Турция: Ние сме един от факторите, които защитават Европа
Премиерът на Турция: Ние сме един от факторите, които защитават Европа / БГНЕС, архив

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Европа, че без помощта на Анкара тя ще бъде залята от мигрантски вълни и че прекъсването на преговорите с Европейския съюз ще нанесе много по-големи щети на Европа, отколкото на Турция, предаде Ройтерс.

"Ние сме един от факторите, които защитават Европа. Ако бежанците тръгнат, ще наводнят Европа и ще я превземат, но Турция не допуска това да се случи", каза Йълдъръм в предаване на живо по телевизията.

"Приемам, че прекъсването на връзките с Европа ще навреди на Турция, но за Европа то ще бъде 5-6 пъти по-вредно", добави турският премиер.

По-рано в четвъртък Европейският парламент прие с 479 гласа "за", 37 "против" и 107 въздържали се резолюция, с която призова за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

ЕП призова за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Резолюцията има незаконодателен характер. В документа се посочва, че ЕС и ЕП вече категорично са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законната отговорност на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на отговорните и участвалите за този опит.

Ердоган: Търпението ни се изчерпва, Турция чака 53 години пред вратите на ЕС

Отбелязва се, че правната основа на досегашните преговори с Анкара предвижда в случай на сериозно и постоянно нарушаване от страна на Турция на принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека, основните свободи и принципите на правовата държава, на които се основава ЕС, Европейската комисия, по собствена инициатива или по искане от страна на 1/3 от държавите в ЕС, да препоръча спирането на преговорите и да предложи условията за тяхното възобновяване.
Временното прекратяване на преговорите би довело до замразяване на текущите преговори, без да се отварят нови глави и да се предприемат нови инициативи, се посочва в резолюцията.

Светът се обяви срещу връщането на смъртното наказание в Турция

ЕП строго осъжда несъразмерните репресивни мерки, предприети в Турция след неуспешния опит за военен преврат през юли 2016 г.; потвърждава ангажимента си да запази връзката на Турция с ЕС; призовава ЕК и държавите от ЕС да пристъпят към временно замразяване на текущите преговори за присъединяване с Турция.

ЕП поема ангажимент да преразгледа своята позиция, когато несъразмерните мерки, взети по време на извънредно положение в Турция, бъдат отменени.

Източник: БТА