Пострадали полицаи при сблъсъците в харманлийския лагер
Пострадали полицаи при сблъсъците в харманлийския лагер / Дарик радио, Хасково, Архив
Пострадали полицаи при сблъсъците в харманлийския лагер
91355
Пострадали полицаи при сблъсъците в харманлийския лагер
  • Пострадали полицаи при сблъсъците в харманлийския лагер

Между 6 и 4 полицаи са били ранени при ескалирането на напрежението в харманлийския лагер, като един, от плевенската жандармерия, е ранен в главата и състоянието му е притеснително, но се надявам да се размине само с шевове, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му над 40 са задържаните участници в размириците. Костов каза още, че униформените по никакъв начин не са провокирали напрежението. За овладяването му е било използвано водното оръдие, помощни средства, гумени и халосни патрони. Полицията подозира провокация, планирана за тъмните часове, коментира още главният секретар на МВР.

Майките с деца в регистрационно-примателния център са прибрани в стаите и няма опасност за тях, заяви още Костов. Те не са участвали в размириците. Костов съобщи също, че няма данни за пострадали бежанци. При ново ескалиране на напрежението полицията ще отговори с необходимата сила и респект, категоричен бе той. По думите му в бежанския център в Харманли определено има явни белези от вандалски действия. Георги Костов бе категоричен, че жандармерията ще остане вътре, докато не бъде въдворен ред. Чуйте какво още каза главният секретар на МВР Георги Костов в приложения файл.

Пред лагера в Харманли започнаха отново да идват хора от града, стреснати от случващото се. Те са притеснени, че бунтът може да излезе и извън територията на бежанския център.

В официална позиция от МВР заявяват, че няма ескалиране на напрежението. Сред настанените в Регистрационно-приемателния център в Харманли има епизодични прояви на недоволство. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред.

По-късно тази вечер бе съобщено, че 14 полицаи са леко пострадали, а над 200 души са задържани. Сред бежанците също има ранени, като по информация на Дарик в местната болница в Харманли са откарани  двама, които са леко пострадали.

Премиерът в оставка Бойко Борисов пътува към Харманли.