Най-малко 125 са по последни данни от полицията и болниците жертвите от самоубийствения атентат с камион бомба, взривен на бензиностанция в иракския град Хила, на 100 км южно от Багдад днес, предаде Асошиейтед прес.

Други 95 души са ранени при атаката, която напълно унищожи бензиностанцията и подпали над десет намиращи се там коли. Повечето от убитите и ранените са шиитски поклонници.

По-рано бе съобщено за 56 убити.

Според иракски официални лица, цитирани от АП, мишена на терористичната атака изглежда е бил автобус с ирански шиитски поклонници, връщащи се от свещения са шиитите иракски град Кербала. През уикенда там се състоя многомилионно поклонение по случай шиитския празник Арбаин, който бележи края на 40-дневен траур по повод смъртта през 7-ми век на имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед.

От автобуса, с който пътували иранците, е останал само обгорял скелет. Обстановката на мястото е хаотична. Близки на жертвите търсят на светлината на мобилните си телефони останки на своите близки из района. Непотърсени части от тела се събират в найлонов чувал, поставен на тротоара край бензиностанцията. Обширни площи от околната територия са покрити с кръв.

Според иракския заместник-външен министър Хасан Кашкави, цитиран по-рано от полуофициалната новинарска агенция Тасним нюз, загиналите са 80, половината от тях иранци. Ройтерс все още говори за 100 убити. АП уточнява, че подобни разминавания в данните за броя на жертвите са нещо обичайно след тежки атентати. Според ТАСС сред жертвите има и няколко афганистанци.

Отговорност за терористичната атака пое в онлайн изявление сунитската екстремистка групировка "Ислямска държава", която смята шиитите за вероотстъпници.

Над 50 души бяха убити, а десетки ранени в атентат край Багдад на 17 ноември

Иранското външно министерство решително осъди днешния терористичен акт в съседен Ирак, в който загинаха и много граждани на ислямската република. Изразяваме съболезнования на семействата на загиналите поклонници, на народа и властите на Ирак, заяви говорителят на външното министерство в Техеран Бахрам Хасеми. Според него днешното престъпление е"реакция на терористите на следващите едно след друго техни поражения". Той каза, че иранското МВнР и иранското посолство в Багдад "ще предприемат всички необходими мерки в дадената ситуация".

Белият дом във Вашингтон също осъди днешната кървава терористична атака в иракския град Хила. Според представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс, бомбеният атентат "очевидно има за цел да нажежи междурелигиозните страсти". Той още повече "засилва нашата решимост да разбием ИД", посочи в официално изявление говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Нед Прайс.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби каза, че неговото ведомство е в тясна връзка с иракските власти по въпроса.

Източник: БТА