Декларация против изграждането на бежански центрове прие Общински съвет – В.Търново
Декларация против изграждането на бежански центрове прие Общински съвет – В.Търново / DarikNews.bg, архив

Декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип и заселване на нелегални имигранти на територията на Община Велико Търново приеха на днешната сесия съветниците от местния парламент. Документът  бе внесен от групата на ПП „ВМРО – Българското национално движение”.

Вносителите заявиха, че искат да дадат ясен и категоричен отговор по този болезнен въпрос. Трябва да има ясна позиция, когато трябва да се защитават интересите на България, категорични са от ВМРО.

„Съществува реална възможност Германия, която изпитва най-силно имигрантския натиск, да изиска от България да приеме обратно имигрантите, които са регистрирани първоначално на наша територия. Съвсем не е случайно изказването на вицепремиера в оставка Румяна Бъчварова, че общините в България трябва да вземат решение дали да заселват имигранти на своя територия, като недвусмислено бе изтъкнато, че това трябва да стане в обезлюдяващи се райони на страната”, се посочва в мотивите на декларацията. „Община Велико Търново и България не бива да стават потърпевши от политиката на криворазбрана солидарност и на късно осъзнати грешни решения от Брюксел по отношение на мигрантската криза в Европа. Ние сме против превръщането на Велико Търново в гореща точка”, каза Николай Цонев от групата на ВМРО.

„Не е времето да се решават чужди  проблеми”, коментира Нейчо Генчев от ГЕРБ. “В публичното пространство вече излезе информация, че Велико Търново и Кърджали първи ще приемат бежанци. Странно е, че те бяха посочени като обезлюдяващи се райони”, каза още Генчев. Той цитира  проучване, според което Велико Търново е сред  местата с най-добър миграционен прираст. Освен това старата столица е сред градовете с най – много младо население в страната. Средната възраст на жителите е малко над 38 години. Повишава се и раждаемостта. Само за миналата година има 1000 раждания.  “Два пъти нашият град е посочван за най-добро място за живеене от жителите си”, обясни още  Генчев.

„Бежанците са проблем на други хора, не на България”, категорично заяви  проф. Михаил Харалампиев от ГЕРБ. “Решенията на мигрантските потоци са на некомпетентни президенти с имена Джордж Буш, министър-председател Блеър и  на един,  на когото не искам да спомена името  във Френската република. Вчера  му показаха червен картон. Те решиха да правят демокрация на върха на пушките”, каза Харалампиев. Имигрантите да си отидат в САЩ,  Англия, Франция и  Германия, призова още  проф. Харалампиев.

По време на обсъждането на декларацията мнение изказаха и съветниците от Реформаторския блок. "Ние искаме да избягаме от легализирането на имигранти, които са влезли като нелегални и са се легализирали. Те нямат място сред нас. Това са в повечето случаи млади около 25 - годишни мъже, които не знаем какви намерения имат", обясни Мирослав Трифонов от Реформаторския блок. "На първо място трябва да решаваме проблемите на гражданите на Велико Търново, а след това - на чуждите граждани", каза Мавроди Калейнски.

На заседанието днес стана ясна и позицията на Кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. В отговор от негово име на питане от зам.-председателя на местния парламент Николай Илчев  дали Великотърновска община е сред пилотните, които ще работят по европроект за трайна интеграция на бежанци,  секретарят на Общината Мина Илиева заяви, че кметът не би позволил изграждането на бежански лагер.
“Не трябва да се всява паника сред гражданството на Велико Търново. Кметът няма да позволи на територията на нашата община да има бежански лагер”, категорично заяви Мина Илиева.