Обективни причини са довели до нарастване задълженията на Общината
Обективни причини са довели до нарастване задълженията на Общината / DarikNews.bg, архив

Обективни причини са довели до увеличението на просрочените задължения на Общината за деветмесечието на годината, стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет в старата столица.

В отговор на питане на общинския съветник от БСП Стоян Витанов защо Общината поддържа 3,5 милиона лв. задължения към доставчиците през последните години, а в същото време от местни данъци и такси са събрани с 1,2 милиона лв. повече спрямо миналата година, зам. кметът Снежана Данева – Иванова обясни, че една от причините за това е приключването на два основни договора. „Единият договор е за пътното поддържане на улиците, а другият  - за хранителните продукти. При тях имахме средно между 12 и 24 месеца разсрочено плащане. В момента, в който тези договори приключиха и бяха подписани нови имахме едномесечни падежни срокове на плащане”, обясни зам.-кметът.

Основна причина за нарастването е и увеличението на минималната работна заплата. По тази причина се е наложило да се вдигнат с 50 лева заплатите на младшите специалисти в администрацията във Велико Търново, обясни още Данева. “От 2014 до 2016 г. четири пъти се променя минималната работна заплата” , каза още зам. кметът.

Данева  обясни, че до края на месец септември Общината е изплатила  всички държавни средства, използвани за финансиране на местни приходи и се очаква в края на бюджетната година да има по – добър резултат.