Японска корпорация може да инвестира в Каварненско
Японска корпорация може да инвестира в Каварненско / община Каварна

Кметът на община Каварна Нина Ставрева проведе разговор с представители на японската корпорация Sojitz, която е взела решение да инвестира в България 32-35 милиона долара в проект за производсвто на утаен силициев двуокис. Продуктът се използва в редица отрасли - в производстото на автомобилни гуми, козметика, хатрия и бои.

Основната причина за избора на България е наличието на всички необходими суровини с  много добро качество, като кварцов пясък, калцирана сода, сярна киселина, повечето в близост до нашия регион.

Основните изисквания за избор на терен са 50 дка площ, удобен достъп по пристанище, до пътища, природен газ, подпочвена вода, ел.енергия, възможност за заустване на отпадналата вода на законно регламентирано, отдалечено от брега място в морето.
Отпадните води са напълно безвредни, твърдят от корпорацията. Температурата на водата на изхода е 30 градуса и може да се използва за оранжерийно производство.
Ползите от този проект са разкриване на 60-70 работни места, както и перспективи за нови инвестиции в различните области в туризма.

Корпорация Sojitz има оборот от 60 милиарда долара годишно и значителни инвестиционни проекти по целия свят, но за България това ще бъде първият.