Прокуратурата поиска прекратяване на правомощията на кмета на Кубрат
Прокуратурата поиска прекратяване на правомощията на кмета на Кубрат / netinfo

Окръжната прокуратура в Разград внесе предложение в Общинската избирателна комисия на Кубрат за прекратяване на правомощията на кмета на Кубрат Бюрхан Исмаилов Мюзелифов, който след избирането му е осъден с влязла в сила присъда. Заседанието на Общинската избирателна комисия, която трябва да вземе решение, е насрочено за утре, 25 ноември 2016 г. – съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Срещу действащия кмет Исмаилов, който изпълнява правомощията си от 5 ноември 2015 г., е водено наказателно дело по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград. С присъда на Разградския окръжен съд от 2013 г. той бе признат за виновен за извършено престъпление като управител на юридическо лице, който, за да получи кредит, представил неверни сведения. За извършеното престъпление 48-годишният кмет на Кубрат е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години. Присъдата е потвърдена с решение на Апелативния съд във Варна и е оставена в сила с решение на Върховния касационен съд от 7 ноември 2016 г.

Като председател на Управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Кубратска мера“ Исмаилов подал заявление с неверни сведения за ползването, обработването и поддържането в добро земеделско и екологично състояние на земеделски парцели по схеми за плащане на площ и за общите и регионални критерии за постоянни пасища за 135 парцела с площ от 396,77 хектара с цел да получи средства по схемата за единно плащане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава.

Предложението на прокуратурата идва след сигнал, подаден от общинските съветници от ДПС в Кубрат, кметът бе избран от коалиция „Време за промяна“ която включва партиите Българска нова демокрация и Обединена България. Опонент му бе кандидатът на ДПС Гюнан Халил, който също имаше досег с правосъдието, но след изборите – получи също условна присъда на първа инстанция – Районен съд-Русе– за ползване на фалшива диплома за средно образование.