Цената на зелето на пазара в Шумен е стигнала 30 стотинки за килограм, но търсене няма и заради това стотици тонове от продукцията ще останат на полето, сигнализират производители.

Голяма част от производителите дори не са прибрали продукцията си, а са докарали само част от зелето си на тържището. Те се оплакват, че въпреки добрата реколта ще бъдат на загуба.

Билян Лешков гледа зеле в с. Маломир. Той обяснява, че добивите са много по-големи и търсене няма.

Големите вериги убиха производителите с ниски цени - 25 , 20 стотинки. А себестойността на зелето е 20 стотинки и няма как да се лавира просто. Зелето остава и производители се отказват. Моето зеле е 25 стотинки в момента. Половината стои и ще го изора, казва той.

Венцислав Захариев вече е купил зеле. Той казва, че се купува оттам, откъдето е по-евтино.

Хора като Неделчо Тодоров пък смятат, че е по-добре зелето да се взима от производител.
Аз платих 60 стотинки за килограм зеле и не съжалявам. Зелето, което съм купил, знам че не е ръсено с никакви хербициди, категоричен е той.

Въпреки това голямото количество произведено зеле остава по масите на пазара.

Тодор Живков от село Дибич твърди, че ще изхвърли продукцията си на животните.

Миналата година зелето вървеше около 80 стотинки и предлагането беше хубаво, както и търсенето, казва той и допълва, че 10 тона от продукцията му е все още на полето.

Имам около 10 тона на пазара за продажба, но търговията не върви, отчита Тодор и добавя, че дори на борсата, където плащат по 10 ст. за килограм, не го искат.

Производителите настояват за фиксирана продажна цена на продукцията. Така според тях ще се гарантира, че реколтата им няма да бъде похабена.