Правят областен център за бърза помощ в бившия Дом майка и дете
Правят областен център за бърза помощ в бившия Дом майка и дете / registarnazdraveopazvaneto.com

Домът за медико-социални грижи в Шумен да бъде предоставен за нов Център за спешна медицинска помощ, гласуваха на днешната сесия общинските съветници.

Искането идва от Министерството на здравеопазването, което планира изграждане и оборудване на нов Център за спешна медицинска помощ в област Шумен. За покриване на изискванията за площ и функционалност на ЦСМП е необходимо да се осигурят допълнителни помещения, които ще бъдат разюположени на първия етаж на сградата на бившия Дом майка и дете.

С решението на съветнците на Министерство на здравеопазването ще се учреди безвъзмездно право на ползване за срок от десет години за изграждане на Център за спешна медицинска помощ по ОП „Региони в растеж 2014-2020 г."

Домът за медико-социални грижи за деца в Шумен ще бъде закрит

По сградата ще бъдат извършени подобрения, включващи и вътрешни преустройства и намеса върху общи сградни инсталации и комуникации, свързани с изграждането, ремонта и поддържането на обектите на техническата инфраструктура".

Домът за медико-социални грижи в Шумен бе закрит с решение на правителството преди година. Затварянето на дома е в резултат на подписан през 2010 г. Меморандум за разбирателство за сътрудничество между УНИЦЕФ България и Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Община Шумен по проект „Семейство за всяко дете - закриване на ДМСГД - Шумен".