Група „Остава“ с концерт-промоция в Драмата
Група „Остава“ с концерт-промоция в Драмата / снимка: личен архив

"В петък вечер очаквам отново да те видя..." пее Свилен Ноев в песента "Един ден". За да звучи актуално това парче, възпятият ден трябва да е четвъртък. Ако пък не става дума за песен, а за най-простото обяснение за мястото на концерта, тогава упътването е: "В четвъртък вечер изкачваш стълбите на Каменица, поглеждаш наляво и стигаш при Остава!". Да, това е най-точното обяснение на локацията, която групата избра за промоция на "The Best of Ostava Live" в града под тепетата. Преди 5 дни феновете на Свилен, Жоро, Алекс, Дани и Боян, напълниха голям столичен клуб, а емоционалният заряд – еднакво силен за музиканти и публика, още не е утихнал.

Дискът е двоен и включва любими песни на поколения почитатели на алтернативната и изискана музика. Записан е от два акустични концерта – на 13-ти февруари и на 2-ри април. Както самите музиканти обявиха, малко преди 25-та си годишнина, решават да издадат този проект и заедно с феновете да отбележат още отсега четвърт век на музикалната сцена (Остава навършва 25 през 2017-та година).

Всеки уважаващ себе си любител на алтернативната музика трябва да притежава в личната си колекция The Best of Ostava Live. Музикантите са проявили щедрост откъм песни – цели 29. Гост-музикантите в албума са струнен квартет Сапаев, Мартин Стоянов – пиано, Михаил Шишков – пейдъл стийл китара и пиано, като Мартин се е погрижил и за микса и мастеринга. Изключителният графичен дизайн е дело на Мариян Дзин, а снимките в обложката са на Деян Стефанов, Добрин Кашавелов, Бистра Николова, Ирина Германова и Димана Бояджиева. В първото CD преобладават по-стари парчета, а във второто са намерили място повечето песни от предишния албум – "Океан".