Марсианци ще заведат 15 деца в обсерваторията в Рожен
Марсианци ще заведат 15 деца в обсерваторията в Рожен / netinfo

Имаме обещанието на директора на обсерваторията в Рожен, че за децата ще бъде уникално преживяване, което ще помнят цял живот, споделя Десислава Райчинова, управител на Валмарк България. Компанията е инициатор на проекта "Виж къде е Марс", благодарение на който 15 български деца ще спечелят като награда посещение на обсерваторията в Рожен.

Г-жо Райчинова, как се роди идеята за кампанията "Виж къде е Марс"?

Няколко са факторите, които повлияха на решението ни да инвестираме в кампания, която ще позволи на 15 деца и техните родители да наблюдават и изучават Марс от най-голямата обсерватория на Балканите - тази в Рожен. На първо място, напоследък темата за Марс, планетите и астрономията като цяло ангажира все повече родители и деца. На второ място, бяхме изключително впечатлени от скорошни изследвания, които сочат, че срещата с познанието за Вселената в ранна възраст помага на децата да развият усещане за нейната необятност и да оценят красотата на космическите обекти. По този начин се стимулира тяхното въображение, насърчава се предлагането на по-дръзки и мащабни идеи. От друга страна мисията на бранда "Марсианци" е да се грижи не само за доброто здраве на малчуганите, но и да им дава поводи за приключения и за натрупване на нови знания, да им осигурява положителни емоции и щастливо детство.
И накрая, предложението за голямата награда Посещение на обсерваторията в Рожен, дойде именно от дете - от голямата ми дъщеря Дари. Споделих го с екипа ни и така вдъхновението от една детска идея прерасна в кампания, която ще се развие в рамките на половин година - от септември 2016 до април 2017 г. Съвсем естествено, поради връзката Марс-Марсианци дойде и предложението кампанията да се казва "Виж къде е Марс".

Разкажете повече за посещението на децата в НАО Рожен.

Искаме да подарим незабравимо преживяване на 15-те деца победители. Те ще посетят Обсерваторията през пролетта, придружени от един техен родител или настойник. Директорът на НАО Рожен Никола Петров лично се ангажира и обеща, че това посещение ще бъде истинско приключение за малчуганите. Освен че ще им покаже цялата обсерватория, той ще им разкаже и много любопитни факти за Слънчевата система и за Марс. И най-важното - децата ще могат да видят професионален телескоп, те ще имат възможност да наблюдават и да се запознаят с ценна информация за Червената планета. Ще разберат по какво прилича на Земята, защо се нарича така, възможен ли е наистина животът там. Смятаме, че няма по-подходящо място от НАО Рожен за подобно незабравимо изживяване. Все пак това е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа, откъдето могат да се правят и нощни наблюдения.

Смятате ли, че съвременните деца имат нужда от повече време, в което да общуват с природата и заобикалящия ни свят?

Несъмнено. Общуването с природата има две основни предимства - от една страна допринася за по-доброто здраве, а от друга спомага за по-лесно възприемане и запомняне. За съжаление нашата образователна система е остаряла и науките се изучават чрез зазубряне, а не чрез преживявания и практически опит. За всеки е многократно по-лесно да възприеме и запомни информация за планетите, ако ги наблюдава, отколкото ако прочете в учебника за планетите от Слънчевата система. Същото важи и за изучаване на растенията и животните.
Наистина е жалко, че за много малчугани през последните години молът се превърна в основната „площадка" за игра. Свидетели сме на това, как децата предпочитат "компанията" на компютъра, таблета или телевизора, особено през зимата. Това води до проблеми със зрението, наднормено тегло и произтичащите от него усложнения. Заради забързания начин на живот много родители не успяват да отделят време за разходки сред природата, за пикник или просто за занимания на открито. А това е най-краткият път към закаляването на децата. Трудно е да се намери балансът. В същото време децата са твърде натоварени в училище и проблемът с концентрацията и преумората е съвсем реален. Мозъкът има нужда от почивка и от подкрепа. Изследване на британски и австралийски учени показва, че 12-седмичен прием на витамини и минерали повишава вниманието и помага за успешното справяне с ежедневните задачи в училище. Тук на помощ идват и мултивитамините Марсианци. Те осигуряват на децата както важните за тях витамини и минерали, така и много поводи за приключения и за нови знания в посоката на „Виж къде е Марс".

Може ли приемът на "Марсианци" да компенсира недостига на витамини, който често наблюдаваме в детска възраст и който, за съжаление, през последните години се превърна в реалност?

Това е основната ни задача. Вероятно ще се изненадате, но проучвания, излезли наскоро, показват, че количеството на витамините и минералите в плодовете и зеленчуците, които приемаме ежедневно и които са важни за балансираното хранене на децата, драстично е спаднало в сравнение с преди 20 години. Само малък пример - в ябълките има с над 60% по-малко витамин С, а калцият в броколите, е спаднал с драстичните 70%. Здравните експерти твърдят, че замърсяването на околната среда и обработването на земеделската продукция с химикали води до сериозни последствия за качествения състав на храната ни. Хладилниците също допринасят за негативните резултати. Доказано е, че ако един плод престои три дни в хладилника, той губи около 30% от съдържащия се в него витамин С.

Ето защо и толкова много родители се доверяват на "Марсианци Имунактив". Те са подходящи за ежедневен прием и осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза витамини и минерали, така ценни за развитието, растежа и общото добро здраве на децата. На последно място, но не и по важност, продуктите от серия Марсианци са разработени според най-високите стандарти и изисквания на съвременните потребители - не съдържат аспартам, консерванти, изкуствени оцветители, глутен. Това е още една изключително важна предпоставка, която дава спокойствие на родителите и допринася за високото им доверие към марката Марсианци.