Дарение на опожарена библиотека в Мененкьово направиха от читалището в Свищов
Дарение на опожарена библиотека в Мененкьово направиха от читалището в Свищов / снимка: Пресцентър - Община Свищов

Дарение от 825 книги направиха на читалището в село Мененкьово от читалището и общината в Свищов.

В началото на 2016 година НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1910” в село Мененкьово, общ. Белово е опожарено. Цялата сграда и библиотечният фонд от над 11 хиляди тома  изгарят в пожара. Работещите в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” в Свищов решават да протегнат ръка на колегите си и да направят дарение, с което да възстановят част от изгорелите книги.

С помощта и съдействието на Община Свищов, библиотекарите от крайдунавския град Веселина Спасова и Маргарита Колева посетиха село Мененкьово и направиха дарение от 825 книги. Дарените томове са  подбрани от свищовските библиотекари и са  съобразени с това, от което имат нужда жителите на селото, както и децата от  основното училище и детската градина там.

Сред томовете има пълно издание на произведенията на Иван Вазов, събрани съчинения на Пенчо Славейков, Й. Йовков и Н.Й.Вапцаров. Българска класика, томове Енциклопедия на България, речници, детска и художествена литература на български и чужди автори са само част от дарените книги.

Първата книга, която Маргарита Колева и Веселина Спасова подариха на колежката си Венка Вакарелска беше Библията. С този символичен дар, те изразиха своята съпричастност и вдъхнаха вяра, че нищо не е безвъзвратно изгубено.

Всички дарени книги ще се съхраняват в кметството докато приключи ремонтът на обособените временно за библиотека помещения.  Кметът на селото Иван Адов присъства на дарителския акт и благодари за благородния жест от страна на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” и Община Свищов.