Община Тунджа изпълнява европейски проект за над 300 000 лв
Община Тунджа изпълнява европейски проект за над 300 000 лв / община Тунджа, Архив

Община „Тунджа" изпълнява проект „Заедно" - споделена грижа за предучилищно образование, възпитание и подготовка на децата в неравностойно положение в малките населени места от селски тип".

Той се финансира със средства в размер на общо 377 956,29 лв., осигурени от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Общината е бенефициент по проекта, като дейностите са с продължителност 24 месеца и се изпълняват на територията на общината в партньорство с Детска градина „ Дечка Сюлемезова", с. Веселиново, Дечка градина „Изворче", с. Кабиле, Детска градина „Щурче", с. Кукорево, Детска градина „ Звездица", с. Скалица, Детска градина „ Кольо Тенев", с. Тенево, Начално училище „Васил Левски", с. Завой, община „Тунджа" и Сдружение „Център за образователни програми и социални инициативи (ЦОПСИ).

Основните цели на проекта са насочени към създаване и подобряване на условията за социализация и образователна интеграция на деца от етнически малцинства и на деца от семейства в неравностойно положение в малките населени места чрез гарантиране на равен достъп до качествено предучилищно образование и възпитание.

Специфичните цели са подобряване на училищната готовност на децата в задължителна предучилищна възраст, чийто майчин език не е български; насърчаване общуването и участието на деца от различни етноси в съвместни събития и активности; създаване на условия за подкрепа за личностно развитие на децата от етническите малцинства в предучилищна възраст чрез включване в ателиета по интереси; превръщане на детската градина в по-привлекателно място за обучение.

По проекта са назначени и вече работят 9 ромски образователни сътрудници, които работят в детските градини и началното училище - партньори по проекта и на терен сред местните общности в малките населени места от общината. Ромските образователни сътрудници посещават семействата с деца до 7 г. от етническите малцинства, мотивират родителите да записват децата на детска градина, разяснявайки реда и условията за прием.

Извършват при необходимост придружаване на децата от етническите малцинства от дома им до детската градина и при извозването им от населеното място, където семействата живеят до детската градина. Работят с родителите за осигуряване на редовното присъствие на децата в детската градина и насърчават на родителите да участват в живота на детската градина и училището.