КНСБ иска 100 млн. лв. от Бюджет 2017 за детско здравеопазване, наука и социални домове
КНСБ иска 100 млн. лв. от Бюджет 2017 за детско здравеопазване, наука и социални домове / netinfo

КНСБ иска допълнително 100 милиона лева към Бюджета за 2017 година, който е в размер на 36 милиарда лева. Това обяви на нарочна пресконференция в Кърджали президентът  на синдикалната организация Пламен Димитров. Предложението ще бъде направено на среща в парламента утре с представители на 4-те паралментарни групи – ГЕРБ, БСП, патриотичния фронт и ДПС. Това са 100 милиона, разпределени в много области, които ще дадат глътка въздух на много хора, подчерта синдикалният лидер.

По думите му един от начините да бъдат намерени тези пари без да се нарушава бюджетната рамка е да се нулират разходите през тази година и да се гони нулев дефицит, без никой да го иска.  По този начин ще бъдат икономисани 1,8 милиарда лева от капиталовите разходи предвидените в бюджета за 2016 година, обясни Димитров.

Според КНСБ за недофинансрината сфера каквато е училищно и детско здравеопазване са необходими между 10 и 15 милиона за цялата страна. „Другата система, която е изключително тежка е системата на социалните заведения – домовете за стари хора, за хора с увреждания и домовете за деца. Става дума за 15 500 души в цялата страна. Там има известно увеличение в Бюджета от 11 милиона, но са необходими поне още толкова – между 11 и 15 милиона лева”, кометрина Пламен Димитров. И допълни, че в тези домове хората получават близка до минималната работна заплата.

Другата сфера според Пламен Димитров, която трябва да се дофинансира е Спешната помощ, където са били обещани 20 процента при договарянето, а са отпуснати едва 10 на сто.

Не на последно място синдикалния лидер нареди сред недофинансираните области и тези, свързани с науката. КНСБ ще иска за БАН допълнително още 7 милиона лева за БАН и 11 милиона за Селскостопанската академия.

Извън системите за заплати, от КНСБ искат допълнително средства в Държавното обществено осигуряване. Става въпрос за увеличение на минималното обезщетение за безработица от 7,20 лв. на 9,50 лв. на ден и с 20 лв. повече на месечното обезщетение за втората година от майчинството, което е 340 лв.