Слаб интерес от страна на бизнеса към изготвянето на стратегията на МИГ Разметаница
Слаб интерес от страна на бизнеса към изготвянето на стратегията на МИГ Разметаница / Дарик,архив

Слаб интерес от страна на бизнеса към изготвянето на Стратегията на МИГ "Разметаница", което ще даде възможност за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони.

„Възможностите за финансиране са много, но засега интереса е най-вече от неправителствени организации", съобщи зам.кметът Красимир Георгиев.
Подадените до момента заявления с предложения за входиране в Старегията за развитие на селата в община Дупница са 40, но те са предимно от неправителствени организации, най-вече читалища. Община Дупница също е входирала заявления с идеи за подобряване на инфраструктурата в селата.

„Интереса от бизнеса обаче е почти нулев", съобщи на пресконференция зам.-кметът Красимир Георгиев и призова те да са по активни, защото възможностите, които дава Програмата за развитие на селските райони са големи. В момента тече изготвяне на стратегия, която трябва да бъде готова до края на февруари.
Може да се кандидатства за селски туризъм, в това число къщи за гости, развитие на услуги във всички сектори - грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни дейности и др., производство на енергия от възобновяеми източници за собствено потребление, развитие на занаяти и други неземеделски дейности. Слаба е активността за развитие на селскостопански продукти - изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи необходими за производство и маркетинг. Закупуване на нови машини и оборудване, нематериални инвестиции също са допустими - в това число предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти закупуване на софтуер и др.
Бюджета за двете общини, партньори в МИГ „Разметаница" - община Дупница, само селата без града и община Бобов дол е приблизително 4 млн.евро.
„Това е възможност, която сега се разкрива за следващите 7 години, един път написана и утвърдена е трудно стратегията да бъде коригирана" каза Георгиев. Той допълни, че експертите от евроотдела са отворени са въпроси.