Електронни билети в градския транспорт – от другата година
Електронни билети в градския транспорт – от другата година / Община Пловдив

Въвеждането на електронните билети в градския транспорт на Пловдив ще стане от началото на 2017-та година. Това заяви на откриването на обновената ул. „Градстон“ кметът Иван Тотев. По думите му обаче, ще бъде въведен гратисен период от два, три месеца, в който пловдивчани и гостите на града ще могат да продължават да си купуват билети и от кондукторите. Към момента все още от НАП сертифицират електронните устройства за продажба на билети по спирките и валидаторите в автобусите, уточни той.

Иван Тотев категорично отрече обвиненията на ДСБ, че транпротният проект на Пловдив е провал. Той подчерта, че организацията на движението в Пловдив чрез т.н. „умни“ светофари и допълнителните секции за ляв завой е добро управленско решение, водещо до намаляване на задръстванията и ПТП-тата.

Според него, местата в града, където трафикът е затруднен в час пик сутрин и вечер, са няколко, а говоренето по темата кметът определи като политическо.

Припомням, че с въвеждането на електронното таксуване, цената на билетите и преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив се запазват. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен - 4, а за 24 часа- 5 лв. Електроннното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия - 12.5, а едномесечната - 35 лева. За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.

Преференциални карти за пътуване ще се издават еднократно със снимка на лицето, след което ще може да бъдат зареждани автоматично на новите автоматни устройства за срока, за който ще важат - за учениците една учебна година, а за лицата с увреждания до изтичане на ТЕЛК-овото решение.