Учени създадоха функциониращо човешко мини черво
Учени създадоха функциониращо човешко мини черво / Thinkstock/Getty Images

Учени създадоха функциониращо човешко мини черво на базата на ембрионни стволови клетки, предаде Франс прес. Това ще позволи да се изследват стомашно-чревни заболявания и да се тестват нови терапии.

Този мини орган притежава своя собствена нервна система, за разлика от първото поколение чревни тъкани, създадени в лаборатория. Експериментите са извършени от учени от Детската болница в Синсинати, САЩ, и Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания.

За да създадат този орган във формат 3D, учените накарали човешки плурипотентни стволови клетки да еволюират в чревна тъкан, осланяйки се на използван по-рано метод. Същевременно създали нервни клетки в особен ембрионен стадий, за да получат клетки прекурсори на чревна нервна система и ги вкарали в чревната тъкан. По този начин получили човешка тъкан, напомняща черво на фетус. Тези мини черва или органели били присадени у мишки, за да се наблюдават развитието и функционирането им.

"В лабораторна среда мини червото е дълго 1-2 милиметра", заяви Максим Мае от екипа. "След трансплантацията размерите му варират между 1 и 3 сантиметра. Много вероятно е този мини орган да се развие в съответствие с размерите на своя гостоприемник", пояснни той.

Източник: БТА