„Това е твоят час“ ще създава по-успешни ученици
„Това е твоят час“ ще създава по-успешни ученици / Дарик Враца

Среща, на която бе обсъден стартиралия в цялата страна проект „Това е твоят час“, проведе РУО Враца. В срещата участваха директори и учители от цялата област.

 

Проектът, чието по-дълго наименование е „Развитие на способности на учениците и повишаване на способностите им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности“ стартира от септември, тази година и ще продължи до август 2018 г.

За разлика от досега действащите проекти целевата група при този са всички ученици от 1 до 12 клас вкл. За област Враца училищата, които ще работят по проекта са 73, като не е включено само училището към затвора.

Основната цел е създаване на условия за повишаване на потенциала и възможностите на учениците за успешно завършване на средното образование чрез попълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности , придобити в рамките на задължителната подготовка в училище.

Това е твоят час ще създава поуспешни ученици
netinfo

Според Галина Евденова, директор на Регионалното управление по образование Враца, един от индикаторите за успешно завършен проект ще е намаляване на дела на преждевременно напусналите ученици на възраст до 24 години.

Всяко училище трябва вече да е разработило механизми за определяне на индивидуалните потребности на всеки един ученик – дали има нужда да надгражда знания по български и математика, или по друг предмет, или има нужда да развива творчески способности в групи по интереси.  Важно е да се отбележи, че един ученик, може да бъде включен в повече от една група. Учителите, които ще участват в проекта, ще получават допълнително възнаграждение.

Очакваните резултатите са по-малко отпаднали ученици, ученици с много по-устойчиви знания по основните предмети, ученици придобили допълнителни компетенции в различни извънкласни дейности. Евденова подчерта и важната ролята на родителите в този процес.

Повече по темата - в предаването на Дарик Северозапад, днес след 10 часа.