Приемни дни с граждани ще правят в Окръжния съд във В.Търново
Приемни дни с граждани ще правят в Окръжния съд във В.Търново / DarikNews.bg, архив

Приемни дни с граждани ще въведе новоизбраният председател на Окръжния съд във Велико Търново Теодорина Димитрова.  Това стана ясно на днешния брифинг, на който официално бе представена от административният ръководител и председател на Апелативния съд Янко Янев. Съдия Димитрова е избрана от ВСС с впечатляващо мнозинство от 10 гласа.

Теодорина Димитрова встъпи в длъжност на 1 ноември, след като през май неуспешно бе проведен конкурс за овакантеното място на председател на ВТОС. През есента тя се кандидатира за този пост.

Съдия Димитрова има 20 години стаж в съдебната система. 15 от тях е работила в Районния съд в Горна Оряховица, а 6 г. е била негов заместник-председател. Работила е предимно  върху граждански дела и призна пред медиите, че „гражданското право си остава нейната любов“. От март 2015 до юни 2016 г. тя е била командирована в наказателната колегия в Апелативния съд във Велико Търново, където е била докладчик по тежки и знакови наказателни дела.

В управленската концепция, която съдия Димитрова е представила пред ВСС, основните акценти са свързани с предприемане на мерки за гарантиран достъп до правосъдие на гражданите, за преодоляване на недоверието на обществото към съдебната институция, за противодействие на корупцията и случаи на конфликт на интереси в системата. Съдия Димитрова  ще насърчава електронните услуги за гражданите като интернет- кореспонденцията на страните по делата, изпращането на електронни призовки и съобщения, докато се изгради напълно единната система за управление на дела и се осигури е-управлението на процесите в правораздаването.

Новоизбраният председател има амбиция да прави регулярни общи събрания и семинари с колегите си от Окръжния и Апелативния съд, за да анализират правораздаването в двете институции и нови нормативни актове.

Заместник на съдия Димитрова ще бъде  съдия Ивелина Солакова, която е от 10 години е съдия в Окръжен съд.  Преди това е работила в съда в Горна Оряховица. Все още няма обсъждана кандидатура за другия заместник- председател на институцията, заяви съдия Димитрова. Това ще се обсъжда на предстоящото Общо събрание.