Престижен туристически форум се провежда в Кюстендил
Престижен туристически форум се провежда в Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

Културно- историческото наследство на Кюстендил, невероятната природа, възможностите за използване на минералната вода за превенция, профилактика и лечение, екологичната земеделска продукция, са факторите, които правят района атрактивна туристическа дестинация, около това се обединиха участниците в кръглата маса за кадровия потенциал в балнео и СПА туризма. Националната среща се провежда в община Кюстендил. Темите са недостигът на кадри в сектора на туризма, повишаване на заплащането им до средно европейското, възможностите за създаване на центрове за специалисти в туристическия сектор. Ще бъде обсъдена и наредба 2 за сертифициране на балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове.
„ Кюстендил като туристическа дестинация има огромен потенциал. На първо място вие сте част от летище София, на второ място, традициите, които има дестинацията и съхранената инфраструктура, обновена и по програми на ЕС, имате леглова база, достойна за приемане на граждани от цяла Европа.Имате кмет и общинско ръководство, които разбират, че туризмът ще даде възможност за запазване на хората тук в района, имате екологично чисти череши, домати, всякаква продукция. Трябва работа в посока дестинацията да бъде наложена в Европа, през последните 3 години започна активната работа в тази посока. Колегите от борда на европейската СПА асоциация са видели на място огромните възможности, които предлага Кюстендил миналата година" ,коментира Сийка Кацарова - зам.-председател на УС на БСБСПА.
Експертите участващи в срещата бяха категорични, че освен с балнео и СПА туризъм Кюстендил е атрактивен и с културно- историческото си наследство, което нито един друг град не може да предложи.

„Находището с минерална вода в Кюстендил е с голям дебит. Самият състав на водата е показал, че тя трябва да бъде използвана за лечебни цели. Кюстендил имаше невероятна слава за лечение на болни със ставни заболявания и стерилитет. Днес Кюстендил поема по своя път, за да бъде отново развит и на съвременно ниво да покаже цялата прелест на дестинацията”,заяви д-р Татяна Ангелова, член на борда на Европейската СПА асоциация.

Престижен туристически форум се провежда в Кюстендил
netinfo

 


Кметът Петър Паунов благодари за оказаното доверие на участниците в срещата.Беше припомнено, че тази година Кюстендил грабна първа награда за иновативен СПА и балнеотуризъм на Европейската СПА Асоциация (ЕСПА). „Престижното отличие е успех за цяла България, не сме изненадани от доброто представяне на общината", каза Соня Алексиева, експерт на Български съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА). СПА туризмът в общината е отличен от журито на ЕСПА на конференция във френския град Виши.