Не пуснаха шофьора, който уби футболист на Хемус
Не пуснаха шофьора, който уби футболист на Хемус / снимка: Petel.bg, архив

Шофьорът, който  преди три месеца уби в катастрофа 23-годишния футболист Николай Терзиев от Варна, остава зад решетките. Най-тежката мярка на Бейтула Исмаил, беше потвърдена от Апелативния съд в морската столица.

Тежкият инцидент стана на магистрала „Хемус” в края на месец август. Жертвата е управлявал служебен автомобил, който е бил ударен от колата на Исмаил. След сблъсъка „Фолксваген”-ът на Николай изхвърчал от пътя и се забил в дере. Части от нея проникнали в тялото на младия мъж, който починал от остра кръвозагуба. Според техническата експертиза загиналият младеж се е движил с около 90 км/час, а  Исмаил е карал със скорост между 140 и 170 км/час.

Задържаха шофьора, който уби футболиста Николай Терзиев

Според съда Исмаил може да се укрие от наказателно преследване и да извърши престъпление, ако остане на свобода. През 2010 г. той е ударил жена на пешеходна пътека, която е починала по-късно. Тогава е подписал споразумение с прокуратурата за условна присъда 1 година и 6 месеца, отложени с 3-годишен изпитателен срок. Реабилитацията му е настъпила през февруари 2014 година, а след няколко месеца Исмаил е санкциониран за движение с превишена скорост и без свидетелство за управление.

За смърт на пътя, причинена по непредпазливост, законът предвижда до 6 години затвор.

Сестра на убит на пътя младеж: Г-н Борисов, вече даже не ги и хващате

Бейтула Исмаил беше задържан две седмици след катастрофата. Сестрата на загиналия Николай написа емоционално публично писмо до Бойко Борисов, след което последва среща с него, вътрешния министър и главния прокурор.