Павлова: Водната реформа е мисия възможна
Павлова: Водната реформа е мисия възможна / БГНЕС, архив

Водната реформа е мисия възможна, заяви по време на форум министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. Реформата има завършен вид и своето законодателство, както и изпълнени стъпки, допълни Павлова. По думите й занапред е въпрос на воля и приемственост, действията по реализацията й продължат.

Министърът каза това при откриването на шестата национална конференция "Оперативна програма "Околна среда" и Програма за развитие на селските райони в периода 2014 - 2020 г.", организирана от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите.

Лиляна Павлова спира временно сключването на нови договори за саниране

Независимо от това какво правителство управлява, този процес трябва да продължи, категорична беше министър Павлова, защото, по думите й, това е дългосрочна стратегия за развитие на водния сектора, който е недофинансиран от години. В 21 век е важно да се осигури чиста питейна вода на хората, достъп до нея без режим, чиста околна среда с пречистване на водите и добри инвестиции в инфраструктура, минимизиране на водните загуби, всичко това стои зад така наречената водна реформа, каза Лиляна Павлова.

Основата е направена, занапред с обединени усилия трябва разумно да се инвестират средствата от европейската солидарност, за да стигнат до хората, каза още министърът в оставка.

Източник: БТА