Изплащат целевата помощ за отопление на един транш
Изплащат целевата помощ за отопление на един транш / DarikNews.bg, архив

Парите за целевата помощ за отопление  ще бъдат изплатени на един транш до края на годината. Тази година правоимащите ще получат по 362, 30 лева за отоплителен сезон 2016/ 2017 г.

1 372 заявления за енергийни помощи са подадени в Община Велико Търново от 1 юли до 31 октомври, съобщиха от Областна дирекция "Социално подпомагане".  Одобрени са 1118 броя.

Най- много – 702, са молбите за изплащане на суми за твърдо гориво. 372 са заявленията за подпомагане за ел. енергия, и 23 броя - за твърдо гориво в натура. 17 семейства са правоимащи да получат пари за топлоенергия и четири – за отопление на газ.

436-ма първокласници са получили еднократна помощ за подпомагане за началото на учебната година.  444 заявления от семейства на първолаци са подадени за общината, но осем от молбите са били отхвърлени. Сумата за подпомагане е в размер на 250 лева.

Тази година има промяна в подоходния критерий. На член от семейството според изискването трябва да се падат по 400 лева, а не по 350 лв. През предходната 2015 г. първолаците, които са получили еднократна помощ в Община Велико Търново, са били малко повече – 484-ма.

Ново изискване,  регламентирано с промяна в социалното законодателство има от миналата година. Според него, подпомаганото дете задължително трябва да учи в страната и семейството му да живее тук. Затова и социалните служби правят последващи проверки на получилите еднократната помощ.