БСП гласува срещу свой на комисия, а ДПС с първи председателски пост
БСП гласува срещу свой на комисия, а ДПС с първи председателски пост / netinfo

Докладна записка, внесена от председателя на Общинския съвет Надежда Радославова, предизвика неочаквана реакция у съветници от БСП, които гласуваха срещу това техен съпартиец да заеме ръководен пост в комисия към местния парламент.

Докладната записка е внесена по извънредния способ и не е публикувана на сайта на общината, Председателският съвет я обсъди в петък – обясни Радославова. Предложението й е Общинският съвет да има заместник-председатели – възможност, която е предвидена и по Правилник, но от нея досега не са се възползвали местните парламенти в Разград. Според Радославова подобни длъжности има в почти всички Общински съвети в България, с изключение на по-малките общини. Тя мотивира предложението си и с факта, че като председател няма възможност да се изказва на сесии, тъй като в този момент няма кой да ръководи заседанието, освен това и половината й годишен отпуск стои неизползван, тъй като ако отсъства от града, няма кой да изпълни ангажиментите й.

Колко и кои ще са заместник-председателите съветниците ще решават на сесията си следващия вторник.

Докладната обаче се оказа и за други промени  в структурата на Общинския съвет, свързани с напускането на местния парламент на избрания от Реформаторския блок д-р Красимир Петров и заемането на мястото му от следващия в листата Мануел Василев. Д-р Петров бе председател на Постоянната комисия по социална политика, трудова заетост и здравеопазване. Няма как автоматично новоизбраният съветник да заеме този пост, тъй като професионалното му развитие е в друга сфера, затова Радославова предлага мястото да бъде заето от Янка Георгиева от БСП, тъй като сферата й на реализация е най-близо от всички съветници до темата на комисията. Отпор срещу това на заседанието на бюджетната комисия даде председателят на групата на БСП Елка Неделчева. „Групата няма подобно решение, а и при учредяването на местния парламент Георгиева бе най-близо до обхвата на комисията, а избрахте лекар, сега има още един в комисията“ – обясни тя и заедно с Таня Тодорова гласува „против“ цялата докладна, която бе подкрепена от 4 съветници, а Веселин Спасов от РБ гласува „въздържал се“.

Промените в съставите на комисиите имаха и още един мотив – „настъпилите промени в групите“, който обаче бе приложен само спрямо изключената от групата на ГЕРБ Милена Орешкова. Тя в момента е председател на комисията по образование, с промените на Радославова обаче постът се заема от Хасан Хасанов от ДПС, Орешкова става редови член на комисията, освен това е преместена и от комисията по законност в комисията по социална политика. Постът е единственият ръководен за ДПС в Общинския съвет, в първата година от мандата на местния парламент партията бе без председател на комисия.

Неформалната група на „независимите“ в Общински съвет-Разград остава с един председател на комисия – Рейхан Вели, който бе изключен от групата на РБ, продължава да ръководи комисията по международно сътрудничество.

Новоизбраният общински съветник Мануел Василев ще е член на две комисии – по  образование и по международно сътрудничество.

А въпреки рокадите в председателските постове се оказа, че на заседанието по бюджет по уважителни причини отсъстват и председателят, и заместник-председателят, та се наложи съветниците да си избират временен председател, само за това заседание с функцията се нагърби Веселин Спасов от РБ.