Средно 225 лева ще отделим за подаръци за близките си за Коледа. Това показват резултатите от проучване на интернет платформа за сравнение на цените.

Сумата ще бъде разпределена за пет-шест човека от най-близките хора. Това показват резултатите от проучването, в което са участвали 300 души. Средно - за трима от най-близките ни в семейството ще дадем общо 150 лева, за приятелите - наполовина - по 25 лв. на човек, а едва 13% от участвалите в проучването признават, че ще купят подарък и за колегите си.

Финансовият консултант Стойне Василев препоръчва да си отделим един бюджет за подаръци, който да не надхвърляме: „Сега е времето да си отделим една сума, ако не можем само сега, може и декември да събираме, след това общата сума да я разпределим между хората, на които искаме да подарим подаръци".

Най-важното е да не надхвърляме сумата, която сме отделили за подаръци, за да остане и за другите разходи.

При предпочитанията за подаръци и тази година няма изненади. „Най-често хората купуват за подаръци дрехи - 55% от онлайн потребителите са посочили този отговорили, след това се нареждат парфюмерията и козметиката - 45%, играчки - 35%, а потребителите, които са избрали да подарят книги са 28 % тази години", сподели Марияна Стоянова - мениджър-продажби в онлайн платформа за сравняване на цени.

Тази година ще сме пощедри за коледни подаръци вижте златни правила за бюджета
netinfo

Резултатите от проучването показват още, че тази година потребителите са станали малко по-щедри от миналата - анкетираните ще заделят с два лева повече за подаръци от предишната Коледа.

Съветът на експертите е да не се изхвърляме.

Българите обичаме да се показваме, да харчим повече, отколкото трябва, просто за да изпъкнем малко. По-добре да зарадваме човека, дори с нещо ръчно направено, жестът е важен, не толкова стойността на подаръка", препоръчва Стойне Василев.

Източник: Nova.bg