За трето ниво на компетентност се бори АГО на Областната болница
За трето ниво на компетентност се бори АГО на Областната болница / DarikNews.bg, архив

За трето ниво на компетентност ще се бори Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, съобщи началникът му доц. д-р Светлозар Стойков. Това ще стане в предстоящата акредитация през лятото на  2017 г.


940 са ражданията  в отделението  от началото на годината до момента, а за да се защити по – високото ниво на компетентност са необходими 700 – 800 раждания годишно. Освен това условията в отделението отговарят на всички съвременни  изисквания и стандарти.

Друг критерий са необходимият брой специалисти. Изискването е за петима, а в отделението в Областната болница в момента работят седем, подчерта още доц. Стойков.


Липса на неонатолози обаче е проблем за Областната болница. За по-високо ниво на компетентност по тази причина  не може да се бори Неонатологичното отделение, въпреки че е ремонтирано и разполага с необходимата медицинска апаратура. Според изискванията, в отделението трябва да работят трима неонатолози, а в момента със специалност неонатология е само началникът на отделението  д-р Кина Николова.