Десет се явиха на конкурса за управител на приюта за бездомни животни
Десет се явиха на конкурса за управител на приюта за бездомни животни / Тонка Петрова

Десет са били кандидатите за длъжността ръководител на приюта за бездомни животни в Шумен. Това съобщи Тонка Петрова, координатора на връзките на Община Шумен с Немския кастрационен център.

Сред тях имало бивш офицер, бивш полицай, бивш кмет, юрист, журналисти, счетоводител, ветеринарен техник,учител. Конкурсът се проведе в събота в района на общинския приюта с немски кастрационен център, където са настанени около 450 четириноги.

Някои от кандидатите си тръгнаха, преди да се явят пред комисията, когато се наложи спешно да влязат в някое от дворчета, за да разтървават лаещи се четириноги и се оказа, че някои не  го могат, а други се страхуват.

Решението на комисията ще бъде обявено до края на следващата седмица. Основното събеседване с кандидатите се проведе  по скайпа от Германия от Катрин Флюкигер - председател на немското сдружение „Причина за надежда", което финансира 60 на сто от издръжката на приюта. От българска страна бяха  представителите на спонсора - Мария Великова, дългогодишен управител на  приюта в Добрич, финансиран от  същия германски спонсор и  Лозинка Бакалска, председател на фондация „Дана” от София.

Очаква се в началото на идната седмица да се проведе среща с ръководството на община Шумен  за съгласуване  и вземана на окончателно решение за новия човек, който ще управлява кучешкия приют.

Съфинансирането на кучешкия пруют е съвместно с общината в съотношение 60:40 като по –голяма част се поема от германска страна. Немската фондация осигурява заплатите на персонала, лекарствата и консумативите за кастрационната програма на бездомни и домашни  четириноги.