Общински празник Стралджа
Общински празник Стралджа / община Стралджа

Общинският коледарски празник „Стралджа -2016" ще се открие на 23 декември от 15.30 ч. на сцената на читалище"Просвета- 1892"-Стралджа, съобщиха от общинския пресцентър.

Групите ще бъдат оценявани от жури, наградите са на обща стойност 1000 лева. Според регламента ръководителите потвърждават участието на групите най-малко 30 минути преди началото на празника.

Заявки за участие се подават до 15 декември в общината.

Коледарските колективи, желаещи да участват в конкурсната програма, изпълняват до 3 песни, благословия и фрагменти от обичая „Коледуване". Колективите ще бъдат разпределени в две възрастови групи до 14 и над 14 години. На двете възрастови групи ще бъдат присъдени първо, второ, трето място, придружени с парична награда, специална и поощрителна награда за най-добра коледарска група, най-добра обредна група, за станеник, кравай и др.

Заявилите участие женски коледарски групи не участват в класирането.

Общинският коледарски празник в Стралджа се провежда всяка година и има за цел да съхрани за поколенията българските фолклорни обичаи, свързани със зимните народни празници, да съдейства за развитието на националното ни песенно и танцово изкуство, да спомага за приобщаване на младите към културните ценности.