Шефовете на Пентагона и US разузнаването искали директорът на АНС да бъде уволнен
Шефовете на Пентагона и US разузнаването искали директорът на АНС да бъде уволнен / Guliver/Getty Images

През октомври шефът на американското министерство на отбраната Аштън Картър и директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър настояли директорът на Агенция за национална сигурност Майкъл Роджърс, когото новоизбраният президент Доналд Тръмп смята да назначи за шеф на разузнавателните служби, да бъде уволнен, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Разкриха един от ключовите центрове на АНС за подслушване

Информацията бе потвърдена от в. "Вашингтон пост", който цитира няколко висши представители, запознати с въпроса.

Обама възнамерява да освободи адмирал Майкъл Роджърс от функциите му начело на АНС и американското Киберкомандване, след като няколко висши представители го разкритикуваха за забавената реакция за борба с групировката "Ислямска държава" и във връзка с нееднократното изтичане на строго поверителна информация, отбеляза в. "Ню Йорк таймс", без да цитира източниците си.

Агенцията по сигурността в САЩ следяла 30% от телефонните разговори

Според "Вашингтон пост" освобождаването на Роджърс било отложено заради забавяне на реформата в командването на АНС и Киберкомандването, за която настоявали Клапър и Картър.

Ако Роджърс стане директор на Националното разузнаване след Клапър, чийто мандат приключва, той ще ръководи 17 американски разузнавателни агенции.

"Вашингтон пост" отбелязва, че срещата на Роджърс в четвъртък с Доналд Тръмп в Ню Йорк "без да предупреди висшестоящите е безпрецедентна постъпка за военнослужещ с висш чин" и е предизвикала изумление на най-високо равнище в правителството", но препоръката за освобождаването му предшествала визитата.

Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност

Белият дом, Пентагонът, АНС и канцеларията на директора на Националното разузнаване отказаха коментар по въпроса.

В шпионажа няма нито приятели, нито врагове

Правителството на Обама иска АНС и Киберкомандването да имат отделни ръководители, тъй като имат различни мисии и един човек трудно може да ги съвместява, но някои членове на Конгреса като републиканския сенатор Джон Маккейн, са против, твърдейки, че на Киберкомандването е нужен достъп до ресурсите на АНС, за да върши ефективно работата си.

Източник: БТА