Ентусиасти ще бягат от Камчия до Галата
Ентусиасти ще бягат от Камчия до Галата / снимка: irun.bg

Черноморски маратон се нарича бягане в нов формат и с ново трасе, което инициативата iRun предлага на ентусиастите в днешната неделя. Участниците в природното бягане ще могат да избират между 3 варианта за маршрут, като най-дългият от тях е 33 км - от Камчия до варненския кв. "Галата".

За първи път горско състезание по бягане ще съчетава гледки от две от най-красивите черноморски местности - лиман и ракитник. Невероятна морска панорама за голяма част от маршрута, супер разнообразни терени - черни горски пътища, около 15% асфалтови отсечки, плажен пясък, катерене по каменист терен, затрудняващ каменист плажен терен и др., изтъкват организаторите.

Различните дистанции ще стартират в три отделни точки, а финалът ще е в четвърта локация. Трасето е еднопосочна отсечка, не кръгово или класическото „отиване-връщане", а новаторско еднопосочно движение от юг на север. Стартът на дългата дистанция е в Камчия, а финалът за всички дистанции - в "Галата". Допълнителните къса и средна дистанция ще имат своите отделни стартови позиции по трасето, финиширайки на същото място.

Участниците ще бъдат превозени с автобуси от финала до стартовите позиции. Всички участници трябва да пристигнат в началото на стълбите на плажа в "Галата" в 8:30 ч., откъдето ще бъдат превозени с автобуси до стартовите точки за всяка дистанция.

Старт за дългата дистанция (33 км): 10:00
Старт за средна дистанция (16.5 км): 11:00
Старт за къса дистанция (7 км): 11:30

За участие в Черноморски маратон се заплаща такса. Осигурен е награден фонд от 1000 лева.

"Ще развиваме състезанието в посока на увеличаване на дистанцията и трасетата, достигайки и надвишавайки традиционните 42 км", обещават организаторите.