Да си спомним жертвите от пътнотранспортни произшествия
Да си спомним жертвите от пътнотранспортни произшествия / DarikNews, архив

С Резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

През 2016г. календарният ден за възпоменание е 20 ноември. „Нека в този ден почетем паметта на загиналите и изкажем съболезнования на близките им. Нека в името на живота се обединим. Безопасността на движението е споделена отговорност - нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека», напомнят от ОД на МВР Видин.Осем мъже и пет жени (на възраст от 19 до 70 години) са загинали при катастрофи на територията на област Видин от началото на 2016 г. Запазва се тенденцията от 2011 година броят на катастрофите да нараства.

През 2015 г. броят на катастрофите в областта е бил 582, с три жертви и 99 ранени. През 2014 г. пътнотранспортни произшествия в региона са били 496, жертвите 10, а ранените 87. През 2013 г. са били регистрирани 434 катастрофи с девет жертви и 85 ранени. През 2012 г. пътните произшествия са били 429 с девет жертви и 56 ранени. През 2011 г. катастрофите в областта са били 381, жертвите осем, а ранените 46.

Сигурността на движението по пътищата зависи от отговорността на всеки един участник в него Съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила по-безопасна среда на пътното движение, смятат от от ОД на МВР Видин.

С писмо до Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, ОДМВР-Видин е отправила молба имената на загиналите при катастрофи, станали от началото на тази година в област Видин, съгласно канона, да бъдат споменати в неделя в църковните храмове в града.

Враца също ще се присъедини към отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи.

Организацията е обща между Община Враца, Младежки дом и Ученически Общински Съвет. В проявата, която се организира за четвърта поредна година, ще вземат участие и доброволци на Български младежки червен кръст - Враца. Началото е 11 часа, в неделя, на площад „Христо Ботев".