Пак скандал около концесията на Летище София
Пак скандал около концесията на Летище София / БГНЕС, архив
Пак скандал около концесията на Летище София
91235
Пак скандал около концесията на Летище София
  • Пак скандал около концесията на Летище София

Пореден скандал между управляващи и опозиция заради летище София.  Депутати от БСП настояват процедурата по отдаване на концесия на летището да бъде прекратена. Според тях не може едно правителство в оставка, а след това един служебен кабинет да се произнасят по толкова важни въпроси.

В отговор министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски коментира, че няма основания да се спре процедурата по концесия, но ще я удължи до края на януари, за да може служебното правителство да вземе решение за бъдещето на столичното летище.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев коментира, че процедурата за отдаване на летище София на концесия трябва да бъде прекратена.

Синдикатите на Летище София са против отдаването му на концесия

"Ако това не бъде направено ще считаме, че това е поредната сделка на това отиващо си правителство, че това е поредното предаване на националните интереси, че това е може би цената за подкрепата на г-н Ердоган на Цецка Цачева на последните избори, защото даването на националното летище на турска фирма за нас е пробив в националната сигурност. Затова молим настоящия министър, както след това и служебния, да прекрати тази процедура. Още повече в чл.99 на настоящия бюджет е записано като приходи от концесията какво трябва да се прави с тях и затова считаме и поставяме този въпрос в бюджетната процедура", заяви Бойчев.

„Аргументите са много ясни - не може едно правителство в оставка, а след това един служебен кабинет да се произнасят по толкова значими въпроси. Отдаването на националното летище на турска фирма за нас е пробив в националната сигурност", каза социалистът.

Удължават до края на януари срока за отдаване на концесия на летище София

Министър на транспорта в оставка Ивайло Московски коментира, че няма да прекрати процедурата по отдаване на концесия на столичното летище, защото според него тя трябва да се случи. Срокът за подаване на документи за участие обаче ще бъде удължен до 31 януари 2017 г.

"Оставяме на служебния кабинет на г-н Радев или друга форма да решат дали да предприемат процедура или не", коментира Московски. Той каза, че решението е взето след консултации с премиера Бойко Борисов, за него има законово основание поради поискано от един от кандидатите удължаване на срока.

С част от парите от евентуалната концесия на летище София трябва бъдат погасени 500 млн. лева от дълговете на БДЖ.