„Моето любимо училище“ представиха в „Северен“
„Моето любимо училище“ представиха в „Северен“ / netinfo

Мултимедийна презентация на тема „Моето любимо училище” представи всяко от осемте училища, носещи името на народен будител в район „Северен” вчера. Това са НУ „Христо Ботев”, ОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Панайот Волов”, ОУ „Димитър Димов”, ОУ „Райна Княгиня”, СУ „Христо Г.Данов”, СУ „Никола Й.Вапцаров” и СУ „Пейо Яворов”.Заданието бе възложено на учениците от районната администрация във връзка с отбелязване на Деня на народните будители – 1-ви ноември и се проведе в заседателната зала на кметството.

Моето любимо училище представиха в Северен
netinfo
Учениците се справиха блестящо с поставената задача като наблегнаха на интересни факти от живота на патроните си, както и на това какво им предлага училището днес – класни и извънкласни мероприятия, материална база, отношение на учителите, работа в екип и др. В допълнение към представянето децата рецитираха и любими стихове на будителите-патрони.

Моето любимо училище представиха в Северен
netinfo
Ученици на СУ „Христо Г.Данов” изненадаха приятно присъстващите с разиграване на сцена между кмета на Пловдив Христо Г. Данов и цар Фердинанд, дегизирани досущ като героите си. В сцената Данов категорично отказва да продаде терен на върха на Бунарджика за построяването на дворец на царя. На заплахите на Кобурга, че ще разнищи общината от проверки и ще загуби кметския си стол, Данов спокойно отговаря, че не взима заплата за кметуването си и няма да отстъпи.

Моето любимо училище представиха в Северен
netinfo
Бурни аплодисменти последваха изпълнението на младежите в препълнената зала.

Презентация на училището направиха Микаела Димитрова и Теодора Костадинова. Момичетата акцентираха на това, че техният будител е бил кмет на Пловдив без заплата, както и че то е било първото светско училище в кв. ”Кършияка”. Историята му датира от 1850 г. и е второто в града след Марашкото.

Моето любимо училище представиха в Северен
netinfo
Последва презентация на Лилия Паунова, Тодор Спасов и Коста Стамболджиев от ОУ „Димитър Димов”. Децата гордо обявиха, че техният патрон е знаел пет езика, за да чете в оригинал всичко, което иска.

ОУ „Йордан Йовков” бе представено от Нургюл Асанова и Пънар Менду. Те се представиха чудесно, въпреки че българският език не им е майчин.

Моето любимо училище представиха в Северен
netinfo
Мартин Папалаков и Антонио Дюзенов представиха СУ „Никола Вапцаров”. Създадено през 1969 г., а през 1981 г. е кръстено на Никола Вапцаров. Прочутият Христо Стоичков е учил в него и е обявен за почетен ученик, както и плодивският художник Станимир Видев.Единствената в България професионална паралелка за бижутери е именно в това училище.

Гинка Алексиева и Сашо Бончев, представители на ромската общност представиха своето основно училище „Панайот Волов”, облечени в народни носии. Техният патрон-будител е бил първият български треньор  по фехтовка.

Моето любимо училище представиха в Северен
netinfo
Иванка Божинова и Даниил Енчев направиха презентация на своята гимназия „Пейо Яворов”. „Ние сме училище-столетник!”, обявиха двамата. Основано е през 1910 г., като се е казвало в началото „Екзарх Йосиф”. Става гимназия през 1960 г. когато вече взима името на поета-революционер. Учителката по философия в гимназията –Елиана Пашкулова разкри, че за първи път Денят на народните будители в Пловдив се е празнувал в Кършияка – през 1922 г. в храма „Св. Иван Рилски”.

ОУ „Райна Княгиня” презентираха Станимир Колев и Християн Видолов. „Тя е била влюбена в Бенковски!”, държаха да се знае те. Показаха и графика как с годините се увеличават учениците в училището и през тази учебна година имат рекорд – записали се да учат 920 ученика. Работата в екип е иновацията, която се практикува в тяхното училище.

Моето любимо училище представиха в Северен
netinfo
Финал на уникалната презентация на училищата с имена на будители в район „Северен” сложиха най-малките – Теодора Томова и Десислава Петрова. Те представиха началното училище „Христо Ботев”.

Кметът на района Ральо Ралев награди учениците за тяхното усърдие с почетни грамоти и отбеляза, че е очарован от представянето на младите хора.