Откриха паметна плоча на маестро Асен Мутафчиев
Откриха паметна плоча на маестро Асен Мутафчиев / dariknews.bg

Паметна плоча на маестро Асен Мутафчиев бе открита днес. Тя е поставена пред  централния вход на НЧ "Тодор Петков". На официалната церемония присъстваха представители на Общината, читалищни дейци и граждани.

Инициативата е по повод 75 години от рождението Асен Мутафчиев.

Откриха паметна плоча на маестро Асен Мутафчиев
netinfo

Той бе едно от водещите имена в българския фолклор. Той бе диригент, композитор, хореограф, автор на учебни помагала и учебници, дългогодишен главен художествен ръководител на ансамблите „Мадара" и „Звънче".

Асен Мутафчиев е почетен гражданин на Шумен, дългогодишен председател на НЧ „Тодор Петков" и председател на областния читалищен съвет.

Откриха паметна плоча на маестро Асен Мутафчиев
netinfo

Маестрото е и Лауреат на наши и международни фестивали и конкурси, носител на много златни медали, на орден "Св.Св.Кирил и Методий" I-ва степен, на Вимпела на Министерството на Културата и на почетния знак на Шумен.

През 1994 г. бе удостоен с най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България "Златна лира". Удостоен със специални Диплома и Медал в знак на световна признание за изключителни заслуги, като музикант- педагог, композитор и диригент, номиниран и включен в световната енциклопедия "2000-Бележити музиканти на ХХ век" - издание на Международния биографичен център в Кеймбридж - Англия.

Откриха паметна плоча на маестро Асен Мутафчиев
netinfo

През 2010 г. маестро Мутафчиев получи „Световен Оскар за фолклор" на международната асоциация на фолклорните федерации