Въвеждат мерки за недопускане на инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете
Въвеждат мерки за недопускане на инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете / dariknews.bg

Ограничителни мерки с цел недопускане на болестите високопатогенна инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете се въвеждат в област Шумен. Това стана ясно от заседанието на епизоотичната комисия в Областна администрация днес.

Огнища на инфлуенца по птиците има в Австрия, Германия, Унгария и Полша, а на чума по прасетата в Румъния. В България няма регистрирани прояви на болестите.

На заседанието си Областната епизоотична комисия прие превантивни мерки, препятстващи навлизането на територията на страната и областта на заболяването високопатогенна инфлуенца по птиците. Предвиждат се съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловните сдружения и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви, мигриращи или синантропни птици. Извършване на засилен ветеринарномедицински контрол на пазарите на птици на територията на областта. Извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологчни изследвания на домашни и диви птици.

Собствениците на птицевъдни обекти да спазват следните противоепидемични мерки: да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, както и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът, с който се изхранват птиците трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни птици и гъски от другите видове домашни птици. При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар.

Българска агенция по безопасност на храните наложи превантивни мерки с цел недопускане на появата на болестта Африканска чума по свинете в страната. Болестта не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби.

На директорите на ОДБХ в цялата страна е разпоредено да информират кметовете на съответните населени места и лицата, отглеждащи свине, като ги запознаят с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестта, мерки за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите.