В Никопол обсъждат проект за промяна на местните данъци и такси
В Никопол обсъждат проект за промяна на местните данъци и такси / dariknews.archive

На официалния сайт на Община Никопол беше публикуван проект на Наредба за изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на общината. Той е придружен от докладна записка, изготвена от кмета д-р Валерий Желязков.

„Причините за внасяне на изменения в наредбата е осигуряване на фискалната обезпеченост на дейностите, отговорност на местното самоуправление", мотивира се никополският градоначалник.

Той допълва, че промените са необходими, за да се компенсира увеличеният акциз на течното гориво за отопление на детските градини в прогнозен размер 16,5 хил. лв. на годишна база. Да се компенсира увеличението на разходите за хранителни продукти в детските градини и домашен социален патронаж в прогнозен размер 19,2 хил.лв. на годишна база. Да се компенсира увеличението в останалите разходи за издръжка на местните дейности в резултат на увеличението на цените и подобряване на ресурсната обезпеченост. Да се поеме частта на собственото участие по проекти по оперативните програми, по които общината е бенефициент или партньор, в прогнозен размер 58,7 хил.лв. на годишна база.

Проектът на наредбата съдържа въвеждане на изменения в сила от 1 януари 2017 г. в ставките на местните налози. Предвижда се увеличение на данъка върху недвижимите имоти за физически лица от 2,0 на 4,4 на хиляда за Никопол, от 2,5 на 4,0 на хиляда за останалите населени места от общината и от 3,0 на 3,6 на хиляда за юридическите лица.

За Никопол предвижданото увеличение е основно в резултат на промяната в категорията на населеното място от 3-та на 4-та категория, което ще доведе до драстично намаляване на данъчните оценки на недвижимите имоти. Останалата част от увеличението е свързана с посочените по-горе причини за осигуряване на финансовата обезпеченост на дейностите местна отговорност. Общият прогнозен номинален размер на очаквани допълнителни приходи е 56 хил.лв.

При данъка върху превозните средства се предлага също увеличение.

За автомобилите до 37 киловата сега налогът е 0,34 лв. за киловат - да стане 0,70 лв. За тези от 37 до 55 киловата - сега е 0,40 лв., да стане 0,80 лв. С мощност от 55 до 74 киловата - сега е 0,54 лв., да стане 0,90 лв. От 74 до 110 киловата - сега е 1,10 лв., да стане 1,40 лв. Над 110 киловата - сега е 1,23 лв., да стане 1,60 лв.
Мнения и предложения по проекта на изменение на наредбата се приемат в до 15 декември 2016 г. включително, на ел. адрес: obshtinanil@abv.bg.