Ахмед Муса излиза от ареста срещу 5000 лева
Ахмед Муса излиза от ареста срещу 5000 лева / Дарик архив

Съденият за проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология проповедник Ахмед Муса Ахмед излиза от ареста. Окръжният съдия Кристина Пунтева промени мярката му за неотклонение на парична гаранция от 5000 лева. Решението бе взето в късния следобед.

Муса подаде искане за изменението днес, заедно с още 7 от общо 14-те подсъдими, които до момента бяха под домашен арест и поискаха други мерки, за да могат да работят и да изхранват себе си и семействата си. Гаранция от по 3000 лева за Светослав Манчев-Зекерия, Ерджан Смаил, Александър Иванов-Банго, Райко Кърталов-Ремзи и Веселин Стефанов-Вайдин. Стефан Александров-Сюлейман пък е с подписка. Стана ясно, че съпругата му е болна и той няма възможност да плати гаранция.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд в Пловдив в 7-дневен срок. По информация от източници на Дарик, прокуратурата смята да оспорва само освобождаването на Ахмед Муса. В същото време обвинителите оценяват примерното поведение на двамата, останали под домашен арест – Ненко Щерев-Яшко и Рангел Илиев-Малкия Ремзи, за които е много вероятно да бъде предложена по-лека мярка. Те не са подали молби за днешното заседание, тъй като също нямат пари за гаранция, така че за тях също ще бъде предложена подписка.

Останалите четирима обвиняеми – Орхан Бързак-Мазгала, Ангел Симов-Айри, Стефан Димитров-Тефик и единствената жена – Александрина Ангелова-Мелекшен, бяха пуснати с подписка или гаранция на по-ранен етап от процеса.