Има готовност за посрещане на зимата в Шумен
Има готовност за посрещане на зимата в Шумен / Община Шумен

Фирмите по зимното поддържане на улиците в града и пътищата в общината са предприели необходимите мерки и имат готовност за работа при усложнени зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.

Осигурени са техника и инертни материали, докладва по време на заседанието на Щаба за защита при бедствия представителят на фирмата „Екомакс" Валентин Велев. „Имаме налични към този момент 200 т. сол, 200 т. пясък, четири камиона с гребла, четири снегорина, две пясъкоразпръсквачки, две машини за лугиране, две фадроми и един трактор. При усложнена обстановка сме предвидили и допълнителен брой шофьори, които да обслужват машините", обясни Велев.

Управителят на фирма „Барс" АД Данко Добрев увери общинската администрация, че е направена профилактика на техниката и всички машини за зимното почистване са в готовност за работа. Той посочи, че при новото договаряне с общината като задължение на фирмата е вписано осигуряването на дежурен денонощен екип, а до края на тази година ще се разчита на добра съвместна координация за реакция при необходимост.

Кметът Любомир Христов поиска от началото на следващата седмица да направи заедно с представителите на ОД на МВР оглед на техниката. Поради закъснение на представителя на РТК предстои допълнителна среща с представителите на фирмата и при тях също ще бъде направен оглед на техниката и осигуреността с инертни материали.

От общинските фирми „Паркове и обредна дейност" и „Строителство и благоустройство" заявиха, че селата и социалните заведения са осигурени с дърва. Работниците имат готовност да окажат съдействие при ръчното почистване на сняг и лед на възлови места в града. Общината разполага с един високопроходим автомобил, два колесни трактора и един мини челен товарач, които са в изправност. „Имаме готовност да наемем обаче и допълнителна техника", обясни Златин Кайряков.

Кметът призова представителите на РПУ - Шумен и на пожарната за по-добро взаимодействие и контрол при неправилното паркиране на автомобилите, което затруднява почистването на улиците през зимата.

Има готовност за посрещане на зимата в Шумен
netinfo

Кметовете на села поискаха да бъдат осигурени допълнителен брой дървени сандъци с пясък, които да бъдат поставени на ключови места - детски градини, училища и автобусни спирки. Повечето от тях обясниха, че нямат проблем със снабдяването с дърва за отопление, с хранителни продукти и медикаменти. Създадена е и организация за подслоняване на хора, попаднали в бедствена ситуация на пътя. От Благово, Кладенец и Костена река обърнаха внимание на това, че в селата няма магазини и поискаха фирмите да насочат усилията приоритетно да разчистват тези междуселски пътища, за да се осигури възможност за снабдяване с продукти от първа необходимост и лекарства.

Селските кметове в северния район на общината поставиха и друг проблем, с който много често се сблъскват през зимата - спирането на тока заради аварии по електропреносната мрежа. Те напомниха на представителите на „Енерго-Про Мрежи", че все още има неподрязани опасни клони и дървета, които при обилни валежи от сняг могат да натежат и да прекъснат електричеството.