Петър Москов: Който разединява десницата, прави престъпление
Петър Москов: Който разединява десницата, прави престъпление / БГНЕС, архив

Който разединява десницата, прави престъпление, каза пред журналисти в МС министърът на здравеопазването Петър Москов.

Българската социалистическа партия (БСП) не е алтернатива на каквото и да било, днешното управление дойде поради невъзможността на БСП да управлява. Когато се явят на избори и ако ги спечелят, ще могат да дават рецепти за управлението, каза Москов. Знам със сигурност, че ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) трябва да им дадат отпор и моите усилия са насочени към силен Реформаторски блок в стратегическо партньорство с ГЕРБ, посочи той.

Не е въпрос да говориш в парламента срещу БСП и ДПС, а да не ги допуснеш на власт, подчерта Москов. Ако някой руши РБ и десноцентриското управление, той всъщност връща БСП и ДПС на власт. Другото са приказки в парламента след като си изпил сутрешното си кафе. Ако позицията на Демократи за силна България (ДСБ) е за разрушаване на РБ това е погрешна позиция и аз ще се боря срещу нея, каза Москов.

Позицията на част от ръководството на ДСБ не е задължително позицията на ДСБ. В ДСБ има много смислени хора, които са преживели тъгата от 2013 г., когато две или три партии от десницата, борейки се да покажат коя е по-автентична и по-реформаторска, получиха около четири процента заедно. РБ може да разчита на между 200 000 и 300 000 привърженици, консолидирани около ясна политика, каза Москов. Смисълът на политическото усилие е, тези хора да бъдат представени в управлението и това направи Блока, допълни той.

"Когато Трайчо Трайков зададе десет въпроса на Цачева - това е сбъркан жанр. Жанрът между двата тура на изборите е екшън, не е научно-популярен филм, където учени си разменят аргументи в продължение на един час и никой не го гледа" каза Москов. Много вероятно такива въпроси да бъдат задавани на новия български президент, каза Москов.

Не приемам конформизма, който започва да завладява т.нар.десни социолози и политолози, че нещата не били толкова лоши и щяло да има ново обединение около нов вот, заяви здравният министър. Обединение около ценности, неизискващи препотвърждаване на Европейския път на България, не е обединение, а потъпкване на моята представа за това как да се развива България и ще се боря против това, заяви той.

От влизането ми в един изключително тежък сектор бях наясно, че политически дивиденти за мен и за партията няма да има. Горд съм, че успяхме да придвижим поне малко нещата напред и така е още в много сектори, каза Москов.

Аз ще направя всичко възможна РБ да има силна и смислена позиция, каза Москов.Това, което направиха патриотите е правилното политическо действие. Ако десницата не може да се обедини, значи няма смисъл от нея, каза Москов.

Източник: БТА