Работодателите призовават политическите сили да не изпадат в популизъм
Работодателите призовават политическите сили да не изпадат в популизъм / Sofia Photo Agency, архив

Национално представителните организации на работодателите декларират, че искат стабилност и призовават политическите сили да не изпадат в популизъм. Президентските избори не са избори за Народно събрание, се напомня в обръщението им до политическите сили, държавните институции и гражданите, получено в БТА.

Работодателите изразяват надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация.

Проведените избори за президент на България доведоха до оставка на правителството и вероятно предсрочни избори, пише още в обръщението. Работодателските организации приветстват намеренията на президента Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент Румен Радев.

"Бихме желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо поведение и осигуряване на нормален преход", пише в обръщението на бизнеса.

Деловите среди приветстват и своевременното сезиране на Конституционния съд от страна на президента, което би трябвало да даде пълна яснота за техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат на държавния глава и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Бизнесът настоява администрацията да продължи да работи.

Нека да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната, поддържането на стабилен икономически климат, така че да бъде съхранена крехката тенденция на икономически подем, настояват в обръщението си деловите среди.