За втори път Бойко Борисов си тръгва предсрочно от властта
За втори път Бойко Борисов си тръгва предсрочно от властта / БГНЕС

За втори път Бойко Борисов подава оставка преди изтичане на мандата му. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите срещу ръста на цените на тока. След последователни откази на трите най-големи парламентарно представени партии да съставят правителство е назначен служебен кабинет. На 28 февруари 2013 г. президентът Росен Плевнелиев насрочва предсрочни парламентарни избори за 12 май 2013 г.

ГЕРБ печелят вота, но нито една партия не получава мнозинство, а избирателната активност е рекордно ниска за избори за Народно събрание - едва 51,33%.

Бойко Борисов обеща приемственост в управлението

Бойко Борисов връща мандата, поради отказа на другите три партии в парламента да подкрепят правителство на ГЕРБ. Правителството е оглавено от кандидата на БСП за премиер - финансиста Пламен Орешарски, който сформира програмен кабинет от представители на БСП, ДПС и независими експерти.

Партиите, подкрепящи правителството, имат 120 депутати в парламента. Волен Сидеров от Атака осигурява необходимия кворум от 121 души необходим за започване на заседанието за избор на правителството, като лично се регистрира. Регистрацията му е посрещната с аплодисменти от БСП и ДПС, а депутатите от

ГЕРБ напускат пленарната зала.

На 14 юни 2013 г. по предложение на премиера Парламентът избира депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това предизвиква многохилядни протести в София и други големи градове в страната с искане за оставка на правителството.

На 23 юли 2014 г. министър-председателят Пламен Орешарски депозира в деловодството на Народното събрание оставката на правителството си.

На 27 юни на консултации между ГЕРБ, БСП, ДПС и представители на ББЦ за дата на предсрочния парламентарен вот е избран 5 октомври 2014 г. На власт идва второто правителство на Бойко Борисов, което е избрано от 43-то Народно събрание на 7 ноември 2014 г.