Кокошките под ключ заради птичи грип
Кокошките под ключ заради птичи грип / netinfo

Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с констатирани огнища на птичи грип по птиците, съобщават от областна администрация. Случаи на това заболяване са констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. Има опасност заболяването да проникне на наша територия, чрез мигриращите птици.

Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна са приведени в повишена епизоотична готовност. От хасковската структура съобщиха, че са предприети превантивни мерки за недопускане на заразата. Вече се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, проверяват се и се контролират всички пазари за птици, извършват се периодични клинични прегледи и сондажни виросологични изследвания на домашни и диви птици. ;

На собствениците на птицевъдни обекти е разпордено да не допускат излизането на птиците извън дворовете и да предотвратят контакта между птици, живеещи в дивата природа и домашно отглежданите.

На стопаните е разпоредено още, при отклонение в здравословното състояние на птиците или при завишена смъртност при тях незабазавно да уведомят обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място.