Швейцария дава 1 милион лева по проект за ромите в Пловдив
Швейцария дава 1 милион лева по проект за ромите в Пловдив / БГНЕС, архив

Споразумение с Федералния съвет на Швейцария за изпълнение на проект "Всички заедно - за по-добро образование и здраве" подписа кметът на Пловдив Иван Тотев, съобщиха от администрацията. Стойността на проекта е 1 077 495 лева и е за насърчаване на социалното включване на ромите от квартал Столипиново и град Куклен, както и за тяхната образователна и здравна интеграция.

Предвижда се изграждането на здравен център към ДКЦ "Изток" и образователен център в двора на две училища в Столипиново - "Найден Геров" и "Кирил Нектариев". Там ще се провеждат извънкласни дейности, които целят намаляване на броя на отпадащите ученици от малцинствен произход.

Проектът ще финансира и инфраструктурни дейности по облагородяване на дворното пространство и изграждане на две детски площадки на ДГ "Лилия".

Съфинансирането по проекта от страна на Община Пловдив е в размер на 43 633 лева, което представлява 10% от общата сума. Партньори на градската администрация по проекта са фондациите "Инди Рома 1997" и  "Пловдив 2019".

Предвижда се проектните дейности да приключат в края на април 2019 г.