Шумен под прицела на телефонни измамници
Шумен под прицела на телефонни измамници / netinfo

От сутринта до момента са получени няколко съобщения от граждани, които споделят, че на домашните им телефони звънят хора, които се представят за полицаи. За това сигнализират от полицията в Шумен.

Измамниците обясняват, че търсят съдействие за залавяне на измамници и настояват хората да се включат в акцията на полицията, с цел да не се допускат повече измами.

В един от случаите мъж се е представил за служител на ГДБОП и е поискал от жена личната й карта. Обяснил, че ще отиде на място да я вземе, за да я улесни. Трябвали му личните й данни за съдействие по време на акция на полицията.

В друг случай на стационарен телефон се обадил мъж, който се представил за служител на Икономическа полиция и е искал съдействие от жена за залавяне на измамници. Обяснено й било, че трябва да хвърли парична сума през терасата, за да бъдат заловени на място и да бъдат осъдени веднага.

В други случаи измамниците са направили опит да приложат добре познатите сценарии с изгодните климатици, радиатори и пратки от чужбина.

От полицията умоляват всички при разговор с непознат по телефона, който се представя за служител на полицията и иска съдействие от гражданите уж за акция и настоява да се хвърлят през прозорци и тераси парични средства и ценности веднага да прекъснат връзката, тъй като е сигурен белег че става дума за измама.

Нека да подадат сигнал на телефон 112 и да не предоставят никакви лични данни по телефона. Ако получат обаждане, в което ги заплашват веднага да прекъснат връзката и да се обадят на телефон 112.

До момента всички, които са се обадили и са съобщили за опити за измами са консултирани да не предприемат никакви действия.