Над 1000 деца от община Тунджа са включени в проекта „Училищен плод
Над 1000 деца от община Тунджа са включени в проекта „Училищен плод / Дарик Нюз - архив

За седма поредна година община „Тунджа" реализира проект по Схема „Училищен плод". В целевата група по схемата през учебната 2016-2017 година са включени общо 1079 деца и ученици от общинските детски градини и училища.

Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и с национално съфинансиране от държавния бюджет.

Чрез нея се инвестира в грижата за здравето на най-малките, като се насърчава консумацията на пресни плодове и зеленчуци сред децата от първа до подготвителна група включително в детските градини и учениците от подготвителна група и от І-ви до ІV-ти клас в училищата

Планирани са общо по 40 доставки на пресни плодове по график във всяко от учебните заведения при спазване на изискването за предлагане на децата и учениците минимум четири различни вида плодове месечно.

Периодът на реализация на проекта е от месец ноември 2016 г. до 31 май 2017 г.

В изпълнение на Националната стратегия за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци, учебните заведения, които участват осигуряват и прилагането на съпътстващи педагогически мерки, организират приемането и проверката на качеството и количеството на плодовете и зеленчуците, които се предоставят по схемата.

Паралелно със схемата „Училищен плод", за първа година в детските градини и училищата на територията на община „Тунджа" ще се реализира и схема „Училищно мляко".

„Училищно мляко" обхваща децата от детските градини и тези от подготвителна група, както и учениците от 1 до 4 клас в държавни, общински и частни учебни заведения. Европейската схема насърчава консумацията на българско прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал. Тя работи активно за подобряване на хранителните навици от ранна детска възраст.

В община „Тунджа" доставките на продукти по схема „Училищно мляко" стартираха от 9 ноември 2016 г.

Тези ангажименти на общината са допълнение и подкрепящи мерки към общинските политики за безплатно обедно хранене в училищата и за изграждане на здравословен хранителен режим у подрастващите.